Min mormor hade alltid småkakor till fikat när man kom dit och dessa var en av mina favoriter när vi var på besök hos henne. Jag har vi tre tillfällen försökt baka de, de två första gångerna flöt de ut till flarn, smaken var rätt men det blev ju inga toppar. detta berodde på att jag hade ingen mandelkvarn utan jag hackade nötterna i en mixer istället. Nu till tredje försöket lånade jag en kvarn och vilken skillnad det blev. Receptet kommer från den kakbok som borde finnas i varje hem – Sju sorters kakor.

200 gram hasselnötter
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 200°, mal nötterna i en mandelkvarn och häll i en bunke, tillsätt socker, potatismjöl samt ägg och rör ihop till en jämn smet. Klicka ut toppiga kakor på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner en nöt längst upp på toppen.

Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter, lossa kakorna från plåtpappret innan de har svalnat.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift