Jag hittade tips om detta brödet på Instagram i veckan men glömde av vem det var som hade bakat det. Men ett recept som på danska heter “Verdens Bedste Brød” var jag ju bara tvungen att testa. Receptet hittade jag efter lite letande på kvalimad.dk och det är ett bröd som får jäsa länge med minimalt med jäst. Brödet smakar riktigt bra och får en underbar skorpa då det bakas i gjutjärnsgryta, det behöver inte knådas utan blandas bara tillsammans på kvällen, sätts att jäsa i rumstemperatur och bakas av 12 timmar senare. Så oerhört lätt och med så underbar smak att detta kommer att göras många gånger hos oss.

625 gram vetemjöl
5 dl vatten
2 tsk salt
Jäst – biten ska vara liten som en ärta

Häll vattnet i en stor skål, tillsätt jästen och rör tills den lösts upp helt i vattnet. Häll i salt och mjöl och rör samman med händerna eller en slev. Du ska bara blanda degen tills allt mjöl är fuktigt, i detta stadie är degen rätt torr och jag hade funderingar på om det verkligen skulle bli något av den. Täck skålen med plastfolie och låt den stå framme och jäsa i rumstemperatur till morgonen efter.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den som man gör med en surdegsbröd (treslag), lägg degen i ett mjölat fat, på en bakhanduk som viks över eller som jag i en jäskorg. Låt degen jäsa i 2 timmar.

Efter 1 ½ timme sätts gjutjärnsgrytan med locket på in i ugnen och ugnen värms till 250°, när brödet har jäst färdig tar man ut grytan och häller i degen i den varma grytan, på med locket och in i ugnen i 30 minuter. När klockan ringer tar man av loket på grytan och sänker värmen till 230° och gräddar i 15 minuter till.

Låt brödet kallna i 20 minuter i grytan innan det ställs på ett galler för att kallna ordentligt.

Så ser brödet ut inuti
image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift