Barnen önskade sig pizza en av dagarna nu när v var långlediga, jag hade ingen jäst utan fick köpa det och hann då inte göra den vanliga kalljästa pizzadegen. Jag började kolla runt lite, jag ville ha en deg som jäser länge i rumstemperatur för att få fram smakerna, efter lite letande hittade jag detta receptet på ICAs hemsida. Riktlinjerna för en napolitansk pizzabotten är att den är tunn i mitten och luftig i kanterna, men med en frasig yta. Degen jäste verkligen bra och smakade riktigt gott, jag fick dock inte den att bli så tunn som jag hade tänkt mig. För testa att göra fler mindre pizzor nästa gång, det går kanske bättre då.

4 gram jäst (eller 1 tsk torrjäst)
700 gram vetemjöl, jag valde Tipo ”00” från Ramlösa kvarn
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja

Smula jästen i en bunke, tillsätt mjöl och vatten. Blanda på låg hastighet cirka 5 minuter, häll i salt och olivolja och blanda ytterligare 5 minuter på medelhastighet.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i fyra bitar (för 4 port) och rulla till jämna bollar.
Gnid in degen med olivolja så den inte torkar och jäs i 4–5 timmar i rumstemperatur eller 12–24 timmar i kylen.

Baka ut pizzorna på ett mjölat bakbord, försök trycka ut pizzorna som pizzabagare eller kavla ut de med en kavel. Gör pizzorna riktigt tunna, man ska nästan kunna se igenom dom.
Lägg på det du vill ha på pizzorna, börja alltid med tomatsås och riven ost.

Kör pizzorna i cirka 5 minuter i så hög värme ugnen tillåter, använd gärna pizzasten för att få en fin knaprig botten.


image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift