Ytterligare ett recept från köket.se av kokboksförfattaren Monika Ahlberg, denna gången en vegetarisk rätt som hela familjen gillade. Kombinationen av den lite sötare spenaten mot de soltorkade tomaterna och mozzarellan gav en välsmakande lasagne. Jag lyckades bränna toppen lite men det gjorde inget då det blev en skön kontrast med en lite knaprig överdel på lasagnen.

400 gram lasagneplattor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 röda paprikor
500 gram fryst bladspenat
500 gram krossade tomater
½ dl tomatapuré
1 grönsaksbuljong
1 dl vatten
1 msk torkad timjan eller oregano
1 dl soltorkade tomater i olja
1 dl parmesanost

2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk

Skala och finhacka lök och vitlök, kärna ur och grovhacka paprikan. Hetta upp en stekgryta med smör eller olja och fräs lök, vitlök och paprika mjuk på medeltemperatur utan att löken tar färg. Tillsätt spenaten, något tinat och låt allt puttra i 3-4 minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpuré, buljongtärning och vatten, låt allt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av såsen med flingsalt, peppar, timjan eller oregano.
Sätt ugnen på 225°, smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull, vispa ner mjölet och häll på mjölken under vispning. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfastform med smör, varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella och béchamelsås. Översta lagret ska vara béchamelsås, hacka de soltorkade tomaterna och strö de överst och strö sedan över parmesanost.
Gratinera lasagnen i 30-35 minuter, om den ser torr ut kan du spä med lite vatten under tiden den gratineras. Täck med aluminiumfolie mot slutet om den börjar bli för bränd.