Jag har haft detta receptet i flera månader nu utan att ha testat det, men idag när jag behövde något annat att tänka på en stund så blev det provbakning. Slutsats, gör dubbel sats så kakan får lite mer höjd, men ack så god den blev . Frostingen blev sådär lagom frisk och smakrik som man vill att den ska vara och de rivna morötterna i smeten gör underverk med smaken och konsistensen på den mjuka kakan.

2 ägg
2 dl strösocker
1 dl neutral olja (rapsolja)
3 dl fint rivna morötter
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Glasyr
200 gram färskost
50 gram smör
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175° (jag gjorde min i varmluftsugn så det blev 160° istället), vispa ägg och socker pösigt och smöra en form. Min form var 22×28 cm och kakan blev lite för låg, nästa omgång testar jag med dubbelsats och en form på 22×33 istället. Häll i oljan och morötterna och blanda sedan resten av de torra ingredienserna i en bunke. Häll i och vispa så de u har en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter, eller tills provstickan blir torr vid test.

Vispa ihop ingredienserna till glasyren med en elvisp och bred på kakan, gör gärna ett mönster i glasyren.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift