Att ha recept från mor- och farföräldrar är något jag verkligen saknar, jag har vissa recept och detta är ett av de från min mormor. Vi har ett fåtal från min frus mormor med men utöver det har vi inte många recept från den generationen. Jag gillar äldre klassisk husmanskost och försöker laga det så ofta jag bara kan, men den riktigt klassiska svenska husmanskosten från mitten av 1900-talet har jag inte så mycket recept från. Jag ändrade lite i receptet då min mormor bakade med margarin vilket jag inte gör och sedan gjorde jag frallorna på kall degvätska.

50 gram jäst
50 gram smör, rumstempererat
5 dl mjölk
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
2 ½ dl riven ost
13-14 dl vetemjöl special

smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts helt. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med resten av ingredienserna. Kör med maskinen tills degen släpper från kanterna och sedan ytterligare 7-8 minuter. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lite innan den delas i bitar som rullas till bollar. Placera de på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 30 minuter. Efter 15 minuter sätts ugnen på 225° (200° varmluft) och innan frallorna gräddas mitt i ugnen penslas de med uppvispat ägg och lite riven ost sprids över. Grädda i 10-12 minuter, de ska ha en innertemperatur på 96-98° när det är färdigt.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift