Varje jul brukar vi som komplettering till de vanliga pepparkakorna baka lite olika småkakor och även mjuk pepparkaka. Jag har den senaste tiden testat lite olika recept på just mjuk pepparkaka, men detta receptet som vi har sedan länge ger bäst resultat, Bra smak, underbar mjuk konsistens och en kaka man gärna tar mer än en bit av. Idag blev den mjuka pepparkakan bakad i min senaste form från Nordic Ware och resultatet blev enastående, jag var lite skeptisk till de från början med tanke på priset, men efter att jag köpte min första i våras har det nu blivit tre olika som jag använder så ofta jag bara kan.

150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 msk kanel
1 1/2 msk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 ½ dl filmjölk
1 ½ dl lingonsylt
1 tsk bikarbonat
4 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en form som rymmer cirka 2 liter. Smält smöret och låt det svalna lite, vispa ägg och socker poröst innan resterande ingredienser blandas ner till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda den på galler i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift