Ibland hittar man guldkorn på Facebook, detta receptet är ett verkligen ett guldkorn som kom i mitt flöde i veckan. det var Apoterkarnes Julmust som delade receptet men det kommer från Johanna Karlsson som driver bloggen En smaksak. En kombination av julkryddor och julmust gör denna mjuka pepparkaka väldigt smakrik och även saftig och mjuk. Nu tog jag inte och dekorerade den denna gången, men det kommer jag att göra nästa gång med florsocker på toppen och lite lingon på toppen och lite runt kakan. Smeten är väldigt lös när man häller den i formen men resultatet blir helt underbart, jag använde en av mina formar från Nordic Ware denna gången.

200 gram smör
2 ½ dl julmust (det gör inget om den är lite avslagen)
1 ¾ dl ljus eller mörk sirap
2 tsk bikarbonat
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 tsk kardemumma, nystött
2 tsk mald nejlika
1 krm salt
Florsocker att pudra kakan med

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme, smält smöret och låt det sedan svalna lite. Koka ihop julmust och sirap i en kastrull tills sirapen löst sig helt i musten, ta kastrullen från värmen och rör ner bikarbonaten (det kan skumma till en del) och ställ blandningen att kallna.
Vispa samma ägg, strösocker och farinsocker till en luftig smet. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddorna i en bunke och sikta ned i sockersmeten varvat med smör och julmustblandningen. Häll den lösa smeten i en smord sockerkaksform (välj en lite större då den reser sig en del i ugnen) och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, kolla med en provsticka så kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna 10-15 minuter innan du vänder den och tar ut den. Låt kakan svalna helt under formen och pudra med florsocker innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift