En härlig snabb knaprig smulpaj som man lätt slänger ihop på kort tid. Receptet hittade jag efter på svt.se och pajen blev riktigt got. Kardemumman bröt av fint mot de lite syrliga äpplena. Att riva äpplena istället för att skiva gav lite mer textur till pajen och denna kommer vi definitivt göra fler gånger. Pajen visades i programmet Go´kväll och det är kocken Maud Onnermark som visade den.

6-8 äpplen (850-1000 gram)
2 tsk kardemummakärnor
125 gram smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Sätt ugnen på 200°, stöt kardemummakärnorna fint i en mortel eller mal de i en kryddkvarn. Smält smöret i en 2-liters kastrull, ta av kastrullen från värmen och tillsätt kardemumma, socker och vetemjöl. Rör till vetemjölet löst sig och blanda sedan i havregrynen. Smörj en ugnsfastform, riv äpplena grovt rätt ner i formen och fördela smuldegen över. Grädda på andra falsen nerifrån i 25-30 minuter tills smuldegen fått fin färg.

Låt svalna lite och servera med vaniljsås eller vaniljglass.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift