Maränger i lite större storlek med underbar smält choklad i blev det som en bonus efter allt annat som bakades idag. Mycket för att det blev massvis med äggvitor över. Grunden blir den samma som marängerna jag gjorde till nyår, men med lite annan mängd råvaror och extra med chokladen. Det viktigaste när det kommer till maränger är att bunken är riktigt ren och att man vispar äggvitorna länge och hårt. Jag brukar diska bunken en extra gång innan jag börjar vispa marängen.

4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
50 gram mörk choklad.

Blanda strösocker och äggvitor i en ren bunke, börja vispa först på låg hastighet och sedan högre och högre. Marängen behöver vispas cirka 5 minuter på högsta läget, under tiden smälter man chokladen antingen i mikro eller i vattenbad.

Efter 5 minuter kollar man om marängen är tillräckligt fast genom att vända bunken upp och ner, om så inte är fallet får man vispa lite till. Marängen ska vara helt vit och blank, häll i chokladen och vänd i den med en spatel eller gaffel. Chokladen ska inte blandas ut i marängen utan det ska bli ett marmorerat utseende.

Sätt ugnen på 125° (varmluft), klicka ut 10 – 12 stora maränger på en plåt med bakplåtspapper och sätt in de mitt i ugnen i cirka 50 minuter, låt de svalna på plåten.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift