Spröda mandelmusslor fyllda med vispad grädde och sylt är ett måste för många, särskilt i juletid. Namnet har kakan fått efter formarna man bakar de i som påminner om en mussla i formen. Detta receptet har jag fått hemifrån och jag vet tyvärr inte var ursprunget är. Jag har testat lite andra recept men inget går upp mot detta, välsmakande, spröda och de lossnar väldigt lätt ur formarna när de har börjat kallna.

100 gram rumstempererat smör
¾ dl strösocker
1 äggula
50 gram mandlar (eller 2 dl mandelmjöl)
2 ½ dl vetemjöl

Skålla mandel eller köp färdigskållad och flagad mandel. Mixa den i matberedare tills den är fin fördelad (går att ersätta med samma mängd mandelmjöl).
Rör smör och socker vitt och poröst med elvisp, vispa ner äggulan och sikta ner mjöl och mandel i smeten. Vispa på låg hastighet tills allt blandats.
Tryck ihop den smuliga degen med handen i bunken, ta ut degen och svep den i plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 timme.

Pensla formarna med lite rumsvarmt smör, sätt ugnen på 200° och rulla ut degen till en rulle. Skär den i små bitar och tryck ut varje bit i de smorda formarna. Tryck ordentligt så degen fyller alla hörn av formerna. Ställ de på en plåt och grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

Stjälp upp kakorna ur formen medan de är varma, håll en lätt fuktad handduk om formen så brukar det lossna lätt.