En rabarberpaj med ett härligt marängtäcke över en rabarberkompott till helgens fika, hur bra låter inte det. Det som gör den ännu bättre är att den var väldigt lätt att baka så alla borde kunna testa denna underbara paj. Receptet hittade jag på Tasteline och resultatet blev lika gott som vi hade föreställt oss det. en frasig pajbotten, lite härligt syrliga rabarber och över en sockersöt maräng – det bästa av tre världar. Till det en härlig vaniljsås gjord på vaniljstång för att lyxa till det lite extra. Forman jag gjorde pajen är 23 cm i diameter.

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
100 gram smör

Rabarberkompott
300 gram rabarber
1 dl strösocker

Maräng
3 äggvitor
1 dl strösocker

Blanda vetemjöl och vaniljsocker, dela smöret i mindre bitar och blanda med mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg för hand, plasta in degen och låt den vila i kylskåpet en stund (pajdegen blir mycket lättare att kavla ut då).

Sätt på ugnen på 200°, hacka (och skala om du inte gillar skalet) rabarberna och lägg de med sockret i en kastrull. Låt sjuda upp på svag eller medelvärme tills rabarberna har mjuknat och en röra bildats.

Ta ut degen och kavla ut den till en rundel, lägg den i pajformen och se till att trycka in den i alla kanter. Jag naggade botten lite trots att det inte stod något om det i receptet. Förgrädda pajskalet i 10-12 minuter under tiden som kompotten kokar ihop.

Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum och vänd ned sockret, vispa i ytterligare 4-5 minuter till.

Ta ut pajskalet när det fått lite färg, häll i kompotten och bred över marängen så att den täcker hela pajen. Grädda i ytterligare 10-15 minuter (tills marängen fått en fin gyllene färg).

Serveras med fördel lite ljummen med vispad grädde eller vaniljsås

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift