Efter lite försök att baka limpor under veckan som gick testade jag idag att gå över till tekakor. Anledningen till mitt nyfunna intresse för bröd är delvis kopplat till priset i butik men även en nyfikenhet att lära mig så mycket att jag kan göra egna recept och baka gott bröd. Hela familjen gillar tekakor så det kändes som en bra startpunkt, dagens första försök fick åka i komposten direkt, jag fick inte degen att jäsa på frystorkad jäst. Visserligen hade bäst före datum passerat men jag ville testa om det gick ändå, resultatet blev platta, kompakta och inte alls välsmakande tekakor. Receptet som jag istället bakade med kommer från Victorias provkök, jag gjorde två ändringar som jag skriver receptet efter (kall degvätska och vetemjöl special). Resultatet blev mjuka, fluffiga välsmakande tekakor som hela familjen verkligen gillade.

50 gram färsk jäst
75 gram smör rumstempererat
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vatten
3 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
Cirka 13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, häll i vatten samt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med strösocker, sirap och ägg, tillsätt sedan vetemjöl (lite i taget) under knådning. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin i 7 minuter, häll i saltet och kör sedan 3 minuter till. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 60 minuter)

Sätt ugnen på 225°, kavla ut degen så den blir ungefär 1 cm tjock (kanske lite tjockare). Stansa sedan ut runda tekakor och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper, Nagga dem med en gaffel eller liknande, hålen måste gå genom degen så det blir platta tekakor. Låt dem jäsa i 30 minuter och baka de sedan i ugnen 8-10 minuter.