Julkuse, Saffransbulle eller lussekatt? Kärt barn har många namn och det finns både många namn på denna delikatess och olika recept, viktigaste är dock att det är saffran i degen.

50 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
15 dl vetemjöl
2 påsar saffran
125 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg

1 ägg
russin

Smält smöret och häll i mjölken, värm tills degvätskan är 37°.
Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av degvätskan, rör om tills jästen lösts sig. Häll på resten av degvätskan, saltet, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper från bunken, strö lite mjöl över och låt jäsa under bakduk i ca 1 timme (till dubbelstorlek)

Rör smöret poröst med sockret, häll i saffran och ägget och rör ihop allt. Arbeta in saffranssmeten i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt mjöl tills degen släpper från bunken.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet (om det finns något kvar). Forma till lussekatter och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa tuill dubbelstorlek under bakduk.

Sätt ugnen på 250°

Pensla med uppvispat ägg, garnera med russin och grädda mitt i ugnen i 8 – 10 minuter