Jag älskar recept där man kan göra allting i samma form, allt blir så mycket lättare och man minskar ju disken med. Visserligen ska man i detta receptet steka köttfärssåsen i en gryta eller stekpanna men potatisen kokas i formen tillsammans med köttfärsröran. För att få plats med allt på en gång fick jag ta fram min gjutjärnspanna och det är så behändigt att steka köttfärsen först och sedan bara hälla på allt utan att behöva tänka på om det får plats eller inte. Detta receptet hittade jag på alltommat.se

600 gram köttfärs
1 gull lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 kg potatis (8-9 stycken beroende på storleken på formen)
150 gram gratängost

Bryn köttfärsen i smör i 2-3 minuter (tills den fått lite färg) rör ner finhackad lök och vitlök och fräs ytterligare några minuter. Jag gillar när färsen har färg och lite yta så jag steker den gärna lite längre. Tillsätt salt, peppar, tomatpuré, kalvfond och vatten. Låt småputtra cirka 5 minuter.

Sätt ugnen på 225°, skala och skär potatisen i skivor (½ cm tjocka)

Varva potatis och färsen i en smord ugnsfast form, strö över ost och gratinera mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift