Jag har lite olika recept på formfranska/rostbröd här på bloggen men när jag hittade detta receptet var jag bara tvungen att testa detta, Receptet kommer från Sara Wennerström som driver Solhaga Stenugnsbageri och bloggen Sara bakar. Receptet är både på frallor och formfranska, här en fyrflätad formfranska. Nästa omgång ska jag testa att baka ut i en form på 1 ½ liter istället för 2 liter som denna gången. Jag tycker brödet blev lite för lågt för att det ska passa att göra toast på men det passar perfekt till rostbröd.

30 gram jäst
500 gram vatten, eventuellt lite mer för att degen inte ska bli för hård
950 gram vetemjöl
1 äggula
10 gram honung
25 gram smör
20 gram salt

Knåda in allt utom saltet på låg hastighet i cirka 8-10 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska bli riktigt elastisk, lägg den i en lätt inoljad plastlåda med lock. Låt degen vila i lådan i 120 minuter, vik samman degen en gång under tiden.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar. Dela dessa två delar i fyra delar och rulla ut varje del till en lång korv, fläta sedan limpan. Smörj en brödform med smör eller olja, spruta vatten på flätan och doppa den i vallmofrö, alternativ sprinkla vallmofrö över.

Sätt ugnen på 250°, låt bröden jäsa ytterligare en gång i cirka 30 minuter (jag lät de jäsa på spisen så de fick lite värme från ugnen samtidigt). När du sätter in bröden sänker du värmen till 225°, grädda i 20 minuter, ta ut brödet ur formen och grädda ytterligare 10 minuter så att hela brödet får en gyllenbrun färg och tunn skorpa.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift