Ska man äta potatis och stekt fläsk krävs det löksås till, det finns inget annat alternativ förutom om man serverar fläsket till bruna bönor. Denna sås vispade jag ihop med lite bas från min gräddsås och sedan fritt tänkande på hur jag ville ha konsistensen och smaken. Jag har aldrig varit bra på att koka sås, men numera går det lättare och lättare och resultatet blir riktigt bra.

2 msk smör
2 msk vetemjöl
½ dl grädde
2 ½ dl mjölk
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 lök

Skala och skiva löken tunt så det blir fina lökringar (antingen hela eller halv) och stek dessa på medelvärme i smör (helst direkt efter du stekt fläsk). Under tiden som löken blir mjuk smälts smör i en kastrull och mjölet vispas i. Blanda kalvfonden med vatten och häll i en jämn stråle samtidigt som du vispar i kastrullen. Häll på grädde och 2 dl av mjölken. Häll i löken och låt såsen koka upp och småkoka ett par minuter, häll i mer mjölk för att få till rätt konsistens. Smaka av med salt innan såsen serveras.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift