Bröllopsdag och dags för lite kvällsfika när barnen somnat, med tanke på säsongen blev det äppelpaj på svenska äpplen idag. Efter lite sökande på äppelpaj och mandel hittade jag detta receptet på Tasteline som är upplagt av Linnéa Seidel (som driver bloggen Linnéas skafferi). Kombinationen av äpplen stekt i kanel, ingefära och socker med en helt fantastisk smuldeg gjorde dagens firande lite extra lyxigt. Denna paj kommer att testas igen och då kanske med bär istället för äpplen.

6 svenska äpplen (ag hade 8 då de var rätt små)
3 msk smör
2 msk kanel
1 msk malen ingefära
1 dl muscovadosocker

Smuldeg
150 gram smör
2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 gram sötmandel (jag var lite lat och använde mandelspån istället)
2 msk sirap

Sätt ugnen på 175°, dela, kärna ur och klyfta äpplena. Värm upp en stekpanna och stek äpplena i smöret, krydda med kanel och ingefära. När äppelbitarna mjuknat något, strö på sockret och låt det smälta. Häll över allt i botten av en pajorm.

Smält smöret och rör i sockret, blanda sedan i havregryn, vetemjöl och bakpulver. Hacka mandlarna och rör i dem sist. Fördela pajsmulorna över äpplena och ringla lite sirap över.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, eventuellt får du täcka över pajen med aluminiumfolie mot slutet av tiden.