Att kombinera sill, lingon, morot och rödlök låter kanske udda, men kombinationen är helt underbar och syrligt matchas med sötman perfekt. Receptet hittade jag efter en stunds letande på receptfavoriter.se som drivs av kocken och matskribenten Henrik Mattsson. Grunden är här den vanliga 1-2-3 lagen med ättika, socker och vatten och sedan kan man välja att smaksätta sillen efter helt egna tankar.

420 gram urvattnad inläggningssill
1 dl frysta eller färska lingon
2 lagerblad
3 kryddpepparkorn
½ rödlök
½ morot
½ dl ättika (12 %)
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

Blanda ättika, strösocker och vatten i en kastrull, tillsätt även kryddpeppar samt lagerblad. Koka och rör om tills sockret löst sig. Skala och strimla lök, skala och slanta morot. När lagen kokat upp tillsätt lingon, lök och morot och låt sedan lagen svalna.

Skär eller klipp sillen i lagom bitar. Varva sill, lingon, rödlök och morot i en glasburk eller annan burk för inläggning. Fyll upp med ättikslagen. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen innan servering

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift