Söndagsmiddag och en middag där det mesta sköter sig själv, det är sådan mat jag gillar att laga på helgerna till familjen. Just nu är rotfrukter extra billigt och då kan man passa på att lyxa till det. Idag blandade jag potatis, rödbetor, morötter, kålrot och rotselleri. Receptet hittade jag på Mytaste.se, de har i sin tur hittat det på 56kilo.se där Åse Falkman Fredrikson delade receptet först. Hela familjen gillade rätten, barnen är inte så förtjusta i löksås så de fick en vanlig gräddsås istället. Såsen till rätten var en av de bättre jag har smakar på senare tid, helt underbar och så välsmakande.

1 kg fläskytterfilé

Marinad
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk tamarisoja (jag valde vanlig Kikkoman soja)
1 msk flytande honung
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm peppar

Rotfrukter
1 ½ kg rotfrukter
2 dl olivolja
1 ½ dl vatten
1 citron
2 msk rosmarin och timjan

Sås
2 Schalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk rosmarin och timjan
2 msk smör
4 dl grädde
1 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond

Putsa köttet från senor och hinnor och marinera i kylskåpet några timmar.

Sätt ugnen på 125°, bryn filén i smör i en het panna, den ska bara få färg runt om. Förbered rotfrukterna i en skål, häll över olivolja, vatten och pressad citron. Krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och rör runt ordentligt.
Lägg köttet i en ugnssäker form, lägg rotfrukterna runt om, stick in en stektermometer och ställ formen i ugnen. Tillaga köttet till en innertemperatur på 68-70° (cirka 50-60 minuter)

Finhacka vitlök och schalottenlök som sedan fräs i smör tills det de blir mjuka (de ska inte få färg), tillsätt övriga ingredienser och lät såsen småputtra i 30 minuter. Späd eventuellt med vatten om såsen reduceras för mycket och blir för tjock.

Ta ut köttet när det är färdigt, låt det vila i bakplåtspapper i 10 minuter, höj värmen till 250° och låt rotfrukterna få en knaprig yta.

Servera med en god sallad, svart vinbärsgelé och inlagd gurka.