En lite mer lyxig krämig potatisgratäng som passar till de flesta rätter, kombinationen av grädde och crème fraiche ger en både söt och syrlig smak i potatisgratängen. Detta receptet hittade jag på Fridas bakblogg som finns på Allt om mats hemsida. Jag gjorde portionsskålar till familjens medlemmar så jag skriver upp tiderna både för vanlig gratäng men även de portionsskålarna jag använde. Det kändes lite extra lyxigt att kunna sätta fram en portion potatisgratäng på varje tallrik när jag dukade påskbuffé.

1 gul lök
600 gram potatis
1 vitlöksklyfta
2 ½ dl vispgrädde
2 dl crème fraiche (jag använde naturell men här kan man variera vilken sort man väljer)
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°, skala och skiva lök och potatis (fräs löken i en panna med smör för en sötare smak), rör ihop pressad vitlök, vispgrädde och crème fraiche i en stor gryta. Häll i lök och potatis, låt koka upp och sjuda i 15 minuter.

Häll över potatisblandningen i en stor gratängform (eller fler mindre) och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 30 minuter (mindre formar kan behöva 15-20 minuter, kolla med en sticka så potatisen är mjuk). Ta ut och strö över ost, ställ tillbaka i ugnen och ta ut formen när all ost har smält.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift