Jag serverar potatisgratäng lite då och då men hittills har inget av de recepten jag brukar använda kommit upp här i bloggen. Idag serverade jag potatisgratäng som föll alla i smaken så då tänkte jag att jag var tvungen att dela med mig av receptet. Grunden kommer från Nigella Lawson och finns på köket.se jag har bara ändrat lite hur potatisen och löken förbereds. Jag har ett par till olika recept som jag brukar använda som jag ska lägga upp här med framöver.

1 kg potatis (helst fast men jag hade bara mjölig hemma)
5 dl gräddmjölk (blanda grädde och mjölk så det blir 5 dl)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Salt

Sätt ugnen på 240°, min går till 225° så det fick räcka med den temperaturen, skala potatis och skär i skivor som är cirka ½ cm tjocka (jag använde mandolin för att skiva potatisen). Hacka läk och vitlök fint, blanda potatis, lök, vitlök, salt, peppar och gräddmjölk i en stor gryta. Låt koka upp och sen sjuda tills potatisen börjar bli lite mjuk, rör om ofta och smaka av med jämna mellanrum.

Smöra en ugnsform och häll ner potatiskoket i den, gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills potatisgratängen börjar bubbla och fått fin färg. Ta ut potatisgratängen och låt den vila 10-20 minuter innan den serveras.