Underbara kryddiga köttbullar som passar extra bra till julbordet med sin smak av vitlök, rödlök, rosmarin och ansjovis. Har blivit en klassiker och doften som sprids i huset när man steker rödlöken på svag värme och häller i den hackade ansjovisen går bara inte att beskriva. Vi försöker se till att vi har älgfärs hemma tills vi ska göra julköttbullarna då det sätter ytterligare en nivå på smaken med älgkött i dessa köttbullar. det som man måste ha med i tanken är att detta är ett recept som tar rätt lång tid att göra, det är inget man bara slänger ihop på stående fot inför en snabb middag en lördag eller annan dag.

5 – 10 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 burk ansjovis (55 gram)
1 msk hackad rosmarin + 2 hela kvistar
1 dl ströbröd
3 rödlökar
1 – 2 msk balsamvinäger
1 kg köttfärs
1 äggula

Skala vitlöken och lägg klyftorna i an kastrull tillsammans med grädde och mjölk, slå på ansjovisspadet och lägg i de hela rosmarinkvistarna. Sjud sakta i 20 minuter (eller tills vitlökarna mjuknat)
Mosa vitlöken och plocka upp rosmarinkvistarna, blanda gräddmjölken med ströbröd och låt stå och svälla.

Skala löken, finfördela två av dem och stek långsamt mjuka i smör, tillsätt hackad ansjovis, hackad rosmarin och på slutet balsamvinäger och låt vätskan koka in.

Riv den sista löken och blanda med köttfärsen, tillsätt det stekta, äggula och ströbrödet.

Rulla bollar och stek i smör i omgångar tills de fått en fin färg

Uppdatering:
Jag har gjort dessa köttbullar igen och istället för att göra de med 3 röda lökar använde jag 2 röda lökar och 2 schalottenlökar, kombinationen blev riktigt god och schalottenlöken lyfte köttbullarna lite till. Jag gjorde de även i ugnen för att sedan stekas till när de ska ätas på julafton. 200° i först 15 minuter, ta ut formen och vänd köttbullarna sedan 15 minuter med grillen på.