Måndag igen och varför inte start veckan med en äppelpaj? Vi hade ett par äpplen som började bli lite mjuka som antingen hade fått gå i komposten eller som nu i en paj. Kunde gjort äppelmos med, men hann inte med det nu på kvällskvisten. Receptet hittade jag på Lindas bakskola och det blev en härlig kombination av smuldeg som samtidigt var knäckig. Detta är en paj vi kommer att baka fler gånger framöver.

150 gram smör
3 dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 ¾ dl strösocker
1 nypa salt
2 ½ dl vetemjöl
½ dl ljus sirap
3-4 äpplen
1-2 msk strösocker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 180°, smält smöret och rör sedan ner havregryn, bakpulver,strösocker, salt, vetemjöl och sirap till en smulig deg. skala och skiva äpplena tunt direkt i en smord ugnsform, cirka 24 cm i diameter, strö socker och kanel över. Smula degen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift