Recept 500 på bloggen och det var ju helt klart tvunget att det skulle bli en rabarberpaj 😀 Jag bakar massas olika pajer och jämför smulpajer och knäckiga, frun föredrar knäckiga pajer en jag är mer inne på en paj där smakerna lyfter varandra och det ger en helt ny dimension till pajen. Detta receptet hittade jag på Sofias godsaker som hos henne går under titeln “Världens godaste knäckiga rabarberpaj med mandel”, att smälta smöret tillsammans med sirap och grädde och sedan låta den småkoka lite gav en härlig kolasmak på degen. Detta recept kan jag starkt rekommendera till er alla.

400-500 gram rabarber
2 dl havregryn
2 dl strösocker
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 gram smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 dl mandel

Sätt ugnen på 150°, blanda alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret tillsammans med vispgrädde och sirap (det kan gärna stå och bubbla lite och bli ännu knäckigare än vad det kommer bli sen. Blanda ner de torra ingredienserna direkt i kastrullen.
Skär rabarbern i 1-2 cm stora bitar, lägg de i en stor pajform och bred på smeten. Den är relativt tjock så lättast är att klicka ut mindre klickar spritt över pajen som man sedan plattar till med en slev.

Grädda pajen mitt i ugnen i 40-50 minuter, tills den fått fin färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift