Efter en dag med förändringar där vi började använda munskydd oavsett situation på jobbet kände jag att vi behövde en paj till kvällsfikat. Vi hade lite svenska äpplen kvar hemma som började bli lite mjuka som blev perfekta till pajen. Receptet hittade jag på Fridas bakblogg som finns på allt om mat. Kombinationen med salt i det knäckiga täcket blev perfekt och gav en extra ton av smaker, en paj jag verkligen rekommenderar

4 stora äpplen (jag använde 7 lite mindre)
1 msk råsocker
2 tsk kanel

150 gram smör
¾ dl vispgrädde
¾ dl ljus sirap
1 dl strösocker
4 dl havregryn
2 ¾ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Sätt ugnen på 180° över/undervärme, ta fram en pajform som är 24 cm i diameter. Skala och skiva äpplena tunt, lägg de i formen och strö över råsocker och kanel. Bland runt lite så kanel och råsocker kommer på alla äppelbitar.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädde, sirap och strösocker. Låt sjuda i 3 minuter och ta sedan bort kastrullen från plattan. Rör ner resterande ingredienser och rör ihop till en smet.
Häll smeten över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills den fått en gyllene yta.

Låt den svalna något innan den serveras med vaniljsås eller glass.