Det var dags att fylla på med bullar då de i frysen varit slut en längre tid, när jag stod satte degen tänkte jag att jag skulle försöka mig på att baka vetelängder istället denna gången och då skulle det vara klippta längder. Receptet jag gjorde degen på är mitt vanliga som grundar sig i ett recept jag hämtat från min mamma som jag har förfinat en del. Utmaningen här var hur jag fick till en snygg längd och hur länge den skulle vara i ugnen

150 gram rumsvarmt smör
5 dl kylskåpskall mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl Manitoba cream vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med salt, strösocker och kardemumma, låt maskinen arbeta hela tiden du häller på mjölet (lite i taget). När degen precis släpper från bunken är det rätt mängd mjöl, fortsätt arbeta degen i maskinen i 5 – 10 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200°, ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till en rektangel som är några millimeter tjock. Bred på smör, häll på strösocker, kanel och lite russin innan degen rullas ihop till en lite lagom lös rulle. Se till att skarven är neråt och klipp sedan med jämna mellanrum i degen så djupt att det bara är en centimeter kvar längst ner. Vik nu ut klippen åt ömsom höger och vänster och placera sedan längden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över innan de gräddas i cirka 20 minuter. Låt de svalna innan de delas.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift