På tisdag är det kanelbullens dag igen, varför man firar det vet jag inte men som en tradition bakar jag kanelbullar inför dagen så vi slipper köpa i affären. Nu hade jag ingen vanlig jäst hemma och inget Manitoba cream mjöl heller för den delen, efter lite letande hittade jag torrjäst i skafferiet och jag hade vetemjöl special som jag kunde använda. Receptet jag hittade är ett grundrecept från receptfavoriter, nästa gång kör jag kanske efter eget huvud och gör en egen deg, denna gjorde jag med kall degvätska.

150 gram smör rumsvarmt
50 gram färsk jäst eller 14 gram torrjäst
5 dl mjölk kylskåpskall
1 tsk salt
14 dl vetemjöl special
1 tsk stött kardemumma

1 ägg
½ dl pärlsocker

Blanda först torrjästen med nästan allt mjölet i en bunke, låt jästen aktiveras ett par minuter. Blanda sedan i smör, mjölk, socker, mjöl och kardemumma tills allt går ihop, knåda 5 minuter innan du häller i saltet. Knåda ytterligare 5 minuter så att den nästan släpper från kanterna på bunken. Degen ska vara fast men ännu lite kladdig. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie till dubbel storlek.

Kavla ut degen och gör den sortens bullar du gillar, här blir det ofta lite slarvigt gjorda knutar då barnen ofta vill hjälpa till med baket. Låt bullarna jäsa i cirka 30 minuter, pensla de sedan med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Gräddas mitt i ugnen på 200° i 7-8 minuter, tills de får fin färg.