Jag gillar att bara kanelbullar, men ibland vill jag testa lite nya knep eller nya degar, så denna gången fick det bli kanelbullar på surdegsgrund. Längre jästider, men i övrigt blir det lika bra om inte bättre bullar på surdeg än på jäst. Jag testade att välja bort jäst helt när jag provbakade denna, men degen behöver nog kombinationen av jäst och surdeg för att riktigt komma igång så de bullarna blev lite mindre denna gången, men så goda de blev. Receptet kommer från köket.se

500 gram mjölk
1100 gram vetemjöl special
200 gram socker
200 gram smör (rumstempererat)
30 gram jäst
20 gram malen kardemumma
10 gram salt
50 gram ljus surdeg

Häll alla ingredienserna i en bunke, arbeta degen på låg hastighet i 3 minuter, öka sedan hastigheten och kör degen i 7 minuter till. Kavla ut degen till en rektangel, bred på smör på halva degen, strö över kanel och sedan strösocker innan degen viks långsida mot långsida. Skär remsor cirka 1 – 1 ½ cm breda och snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan runt pek- och långfinger och förslut sedan knuten genom att trycka in änden mitt under.

Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk i 2 timmar.

Sätt ugnen på 220°, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Sänk värmen till 200° och grädda bullarna i 15 minuter (tills de blir gyllenbruna)

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift