Jag har sett en hel del recept där man gör en fördeg innan degen sätts och idag kände jag för att göra ett eget försök. Receptet jag använde kommer från Brinken bakar och bilderna såg väldigt fina ut, fyllningen fick jag inte riktigt att bli som jag ville då den rann ur bullarna allt för lätt. Det kan ha berott på värmeböljan som råder, jag kommer att testa de igen när det är lite kallare. Smaken var riktigt bra och de blev verkligen fluffiga och fina, jag bakade min vana trogen med Manitoba cream från Ramlösa kvarn istället för vanligt vetemjöl special. Jag vet inte om det var tillvägagångssättet eller mjölet som hade störst inverkan, men goda och saftiga blev bullarna vilket som.

Fördeg
250 gram rumstempererad mjölk
25 gram jäst
250 gram vetemjöl special (jag valde Manitoba cream)

Deg
250 gram vetemjöl special (jag valde Manitoba cream)
4 gram salt
6 gram mortlade kardemummakärnor
100 gram rumstempererat smör
100 gram strösocker

Fyllning
200 gram rumstempererat smör
175 gram strösocker
10 gram vaniljsocker
20 gram kanel
1 msk Maizena majsstärkelse
50 gram riven mandelmassa (kan uteslutas)

Blanda fördegen till en slät smet och låt den jäsa i cirka 1 timme.

Mortla kardemumman och häll sedan ner alla ingredienserna i den jästa fördegen. Arbeta i köksmaskin i minst 10-15 minuter och låt sedan degen vila övertäckt i 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du kan kavla den utan den drar ihop sig, gör fyllningen under tiden.

Blanda samman alla ingredienserna utan mandelmassan, se till att det är rumstempererat så det är lätt att breda ut. Vispa inte utan bara rör ihop ingredienserna.

Dela degen i två delar, kavla ut en del till en rektangel och bred på hälften av fyllningen jämt över hela degen. Strö över mandelmassa (jag tog mitt rivjärn och rev på den grövre delen rakt över degen). Forma bullarna som du vill ha de, jag gjorde snurror.
Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa underbakduk i cirka 2 timmar, det kan ta allt från 1-3 timmar, allt beror på värmen i rummet och luftfuktigheten. De sväller upp lite i ugnen med så om de inte jäser riktigt som du vill blir de saftiga och fina i ugnen.
Sätt ugnen på 225° (210° varmluft), pensla bullarna med ägg (blanda i lite vatten och salt för att kunna pensla lättare) och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna i cirka 8 minuter, håll koll alla ugnar är olika.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift