Vi hade ingen formfranska i frysen så det var dags att baka en ny omgång, receptet denna gången kommer från Victorias provkök. Receptet var på varm degvätska så jag ändrade det till kall degvätska och jag valde att baka på vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl. Efter provsmakning skivades limporna upp och är nu i frysen redo när vi ska ha rostade mackor eller toast nästa gång.

25 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet, rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i socker, rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget, tills det blir en sidig deg. Knåda ordentligt i 7-8 minuter så glutentrådarna blir bra. Täck med bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dela den i två delar och forma 2 limpor. Lägg de i limpformar på cirka 1 ½ liter, pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön, låt sedan bröden jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°, när du sätter in limporna sänker du värmen till 200° och låter de gräddas i 30-35 minuter längst ner i ugnen, kolla med termometer att innetemperaturen är 96-98°. Låt bröden svalna helt och skär sedan i skivor.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift