Till helgens middagar passade det bra med baguette att antingen äta till eller att doppa i såsen och äta vid sidan om. Denna gången ville jag ha en baguette med lite knaprig yta och segt inkråm och efter lite letande hittade jag dessa på Fridas bakblogg som passade perfekt. Mina blev inte lika fina som de på bilderna men smaken var verkligen perfekt med ett lite segt inkråm som liknade surdegsbröd med fina bubblor i. Denna baguette kommer jag att öva på fler gånger då barnen gillade den med. Receptet är ändrat för att bakas med kall degvätska.

50 gram jäst
6 ½ dl kallt vatten
2 tsk salt
2 ägg
15-16 dl vetemjöl special

Lös jästen i en bunke, häll på vattnet och rör om tills jästen har lösts sig. Tillsätt sedan salt, ägg och mjöl. Arbeta ihop till en ganska lös men smidig deg i 8 minuter på hög hastighet. Låt degen jäsa under bakduk eller folie till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250° och sätt in en baksten eller plåt mitt i ugnen, stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Vrid ut baguetterna och lägg på bakplåtspapper som är placerat på en brödspade. Gör inte för mycket med degen utan var rädd om degen så du inte punkterar luftbubblorna som bildats under jäsningen.
Sätt en oöm plåt i botten av ugnen och kasta in ½ dl vatten direkt efter du satt in bröden. Stäng luckan på en gång så att ångan blir kvar i ugnen. Låt baguetterna gräddas i 250° de 5 första minuterna, sänk sedan värmen till 200° och grädda baguetterna i ytterligare 15 minuter. Vänd de gärna mot slutet och grädda undersidan lite extra. Låt de svalna på ett galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift