Lördagsmiddag och jag ville testa något nytt, som tur är fick jag tag i lokalproducerad kalkonfärs i veckan och när jag började leta efter recept hittade jag snabbt detta receptet. Jag hittade det på 56kilo.se och det var egentligen ett recept med en basilikasås, barnen är inte förtjusta i basilika så jag ändrade lite i såsen (se markering i ingredienserna). Jag har bara ätit helstekt kalkon innan, vi hade ofta det hemma mellan jul och nyår och hela släkten på besök. Kalkonfärsen hade en liten smakton som påminner om viltkött, mycket gott och väldigt uppskattat av hela familjen.

1 kilo kalkonfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 tsk salt
2 krm peppar

250 g champinjoner
2 schalottenlökar
3 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 ½ msk kycklingfond
1 kruka basilika, bladen (valde bort)
1 dl riven parmesan (valde bort)

Hacka gul lök och vitlök fint, fräs de i smör tills de blir mjuka. Blanda med övriga ingredienser till biffarna och lägg fyra lagom stora bollar i en stekpanna med smör. Pressa ner med en stekspade så de blir lagom tjocka. Stek de på båda sidorna tills de är färdiglagade i mitten.
Skiva champinjonerna och finhacka schalottenlöken, fräs de mjuka i smör. Rör ner grädde, crème fraiche och fond. Låt koka upp, smaka av med salt, peppar och socker.

Servera biffarna med såsen och koktpotatis.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift