Dopp i grytan är något vi äter varje år någon dag innan jul, traditionen har min fru tagit med sig och till dopp i grytan blir det potatismos, rödkål och grynkorv. Att hitta ett bra doppebröd har inte varit lätt då vi inte har lyckats få tag i det receptet hennes mormor bakade efter. Detta är försök två med ett lättbakat julbröd med rågsikt som jag hittade på allas.se nu i veckan. Brödkakorna är bakade och på söndag ska de testas som doppebröd, men redan imorgon blir de del av vår frukost.

50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
50 gram rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 msk malen brödkrydda
5 dl vetemjöl
cirka 10 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, värm mjölken så den blir fingervarm och häll den i bunken. Rör om tills jästen lösts upp ock häll sedan i smör, sirap, salt och brödkrydda. Blanda i vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och arbeta samman till en jämn, blank och smidig deg. Täck degen och låt den jäsa i 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela i fyra jämnstora delar som formas till runda bollar. Kavla ut bullarna till platta kakor, cirka 20 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och och nagga de. Låt jäsa på plåtarna i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°, grädda kakorna i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift