Vi har fortfarande rätt mycket kvar av de 15 liter jordgubbar vi köpte i slutet av veckan så jag passade på att koka lite jordgubbssylt att ha till pannkakor framöver. Receptet hittade jag på recepten.se och det blev en välsmakande sylt som kommer att gå åt som smör i solsken. Jag fick tre burkar med sylt av detta receptet och med den smaken kommer de att gå åt på kort tid.

1 kg jordgubbar (cirka 2 liter)
475 gram syltsocker (5 dl)

Skölj och rensa jordgubbarna innan de läggs i en rätt stor kastrull eller gryta. Häll på sockret och mosa lite med en gaffel eller potatisstöt. Jag gillar jordgubbssylt med lite bitar i så jag mosade bara jordgubbarna lite, sätt ugnen på 100° och lägg in väl rengjorda burkar. Låt sylten koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka i 10 minuter (om det skvätter så sänk värmen men inte så mycket att sylten slutar koka). Om det blir mycket skum kan man skumma av det med en sked, det blir längre hållbarhet om man skummar av sylten. Häll upp sylten på burkar och förslut direkt