Billiga jordgubbar och blåbär innebär att det fick bli en smulpaj till kvällen denna lördag när barnen somnat. Jag hade inget bra recept på lager, men efter lite letande hittade jag Roy Fares recept på smulpaj med blandade bär på köket.se. Resultatet blev riktigt bra, vi hade dock inga hallon hemma varken färska eller frysta så det blev istället bara blåbär och jordgubbar i pajen, det fungerade väldigt bra det med. Pajen kommer att testat framöver igen när vi har alla bären för att se om hallonens lite syrliga smak tillför något i det hela.

Smuldeg
180 gram vetemjöl (3 dl)
10 gram vaniljsocker (1 msk)
45 gram strösocker (½ dl)
3 gram salt (½ tsk)
100 gram rumsvarmt smör

Fyllning
250 gram färska hallon
250 gram färska blåbär
500 gram färska jordgubbar (hade inga hallon så jag la till 250 gram jordgubbar)
Saften från 1 citron
90 gram strösocker (1 dl)
12 gram Maizena majsstärkelse (1 msk)

Sätt ugnen på 200° (varmluft), bland mjöl, vaniljsocker, strösocker och salt i en bunke- Dela smöret i bitar och lägg i det. Nyp ihop allting till en smulig deg med fingrarna.

Skölj bären och dela jordgubbarna. Lägg alla bären i en bunke och ringla över citronsaften. Blanda strösocker och Maizena i en skål och strö blandningen över bären. Häll ut bären och jämna till ytan i en pajform, 24 cm i diameter, och strö över smuldegen.

Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått en fin färg.

Låt pajen svalna lite och servera sedan med vaniljsås eller vaniljglass.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift