Jag fick med mig lite rabarber från en kollega på jobbet hem idag och med en massa jordgubbar i kylen blev det att koka lite saft. Jag utgick från ett recept jag hittade på receptfavoriter.se men jag tyckte mängden socker var lite hög så jag minskade den och jag gjorde den utan natriumbensoat.

3 liter jordgubbar
cirka 500 gram rabarber
7 dl vatten
Socker

Rensa jordgubbarna, dela rabarberna i 1 cm långa bitar och låt de koka upp tillsammans med vattnet. Koka i 5 minuter och mosa samtidigt jordgubbar och rabarber med en sked mot kastrullen eller med en potatisstöt. Häll allt i en silduk och låt saften rinner genom, låt det gå 30 minuter innan du går vidare. sätt ugnen på 100° och lägg in väl rengjorda flaskor i minst 10 minuter. Mät upp saften och häll i 1 dl per liter saft. Rör om och koka tills sockret har löst sig, häll upp saften i de varma flaskorna och förslut de direkt. Förvaras svalt och mörkt.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift