En klassiker som är en grundpelare på julbordet, numera med alla olika sorters laktosfria och mjölkfria alternativ kan alla få uppleva den underbara smaken som bara en god Janssons frestelse kan ge. Grunden till detta receptet kommer från min mamma, efter lite ändring av mig insåg hon att min var bättre än henne. Så varje jul tar jag med min Janssons frestelse till julbordet.

10 potatisar
1 gul lök
1 burk ansjovis
3 dl grädde
Ströbröd
Salt
Smör

Strimla löken fint och stek den i smör tills den blir gyllene, häll upp löken på en tallrik och låt den svalna lite.

Sätt ugnen på 225°, skala och skär potatisen i stavar, så lika i tjocklek som möjligt och smöra en ugnsfast form. Blanda lök och potatisstavarna i en bunke och häll hälften i formen. Öppna ansjovisburken och finfördela filéerna innan de fördelas jämt över ytan och häll på resten av potatis- och lökblandningen. Salta, blanda grädde och spadet på ansjovisen som sedan hälls över gratängen. Strö över ströbröd och lägg på lite smörklickar över ströbrödet.

Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, kolla efter 30 minuter hur färgen ser ut, lägg på aluminiumfolie om överdelen börjat bli för svart.