Ett tillbehör som ofta används i vår familj är skivade rödbetor, jag har länge funderat på om det är svårt att göra egna. Idag hade vi lite rödbetor kvar i kylskåpet som jag behövde ta han dom och med lite komplettering av nya rödbetor så fanns det tillräckligt att testa detta receptet. Det är hos Dansukker jag hittade receptet, det finns säkert hur många olika versioner som helst och vem vet jag kanske testar fler recept senare.

2 kg rödbetor
1 ½ l vatten
2 tsk salt

1 l rödbetsspad
1 dl ren ättika (24 %) eller 2 dl ättikssprit (12 %)
1 msk salt
2 ½ dl strösocker
10 kryddpepparkorn
10 kryddnejlikor

1 bit pepparrot (jag valde att strunta i pepparrot då familjen i övrigt inte gillar smaken)

Tvätta rödbetorna mycket noga och skär bort blasten. Koka upp vatten och salt, lägg i rödbetorna och koka de tills de är mjuka. Värm ugnen till 100° och placera väl rengjorda glasburkar i ugnen
Plocka upp rödbetorna, spara spadet, skölj rödbetorna under kallt vatten tills de är kalla och ta bort skalet.

Koka upp rödbetsspad, ättika, salt, socker, kryddpepparkorn och kryddnejlikor. Skumma väl under tiden lagen kokas.
Skiva rödbetorna och lägg de i de varma burkarna, skala pepparroten och lägg ett par bitar i varje burk. Häll på den varma lagen över rödbetorna, förslut och låt stå i 4 veckor innan de provsmakas.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift