Vi lagar relativt ofta pasta i vår familj, hela familjen gillar pasta och sedan blir resterna till perfekta matlådor att ta med till jobbet veckan efter. Hittills har jag alltid använt torr eller färsk pasta men idag tänkte jag försöka göra hemgjord pasta. Jag har kollat en hel del på sändningarna på godare.se och när jag ser Michela Chiappa göra egen pasta ser det så lätt ut. Jag har ingen pastamaskin så jag letade istället upp recept där vägledningen var på hur man gör hemgjord pasta med brödkavel istället. Receptet hittade jag på Taysta som arrangerar event med unika smakupplevelser, där har Riin lagt upp en helt underbar beskrivning dels hur man gör degen men även bakgrundsinformation och lite experiment med olika sorters mjöl. Mycket innehållsrikt och läsbart.

400 gram mjöl (Tipo”00″ vetemjöl, durumvetemjöl, mannagryn eller blandning)
4 stora ägg (240 gram med skal)
1 kryddmått salt (frivilligt)
1 tsk olivolja (frivilligt)

Jag valde att göra degen på Tipo”00″ mjöl från Ramlösa kvarn, både för att jag hade det hemma men även för att det används ofta i tv när man ser kockar göra egen pastadeg. Jag valde bort salt och olivolja i denna första gången och med tanke på resultatet finns det ingen anledning att ändra det.

Väg mjölet och häll sedan upp det på en ren arbetsbänk, skapa en grop i mitten som rymmer de äggen. Knäck äggen i gropen och addera salt och olivolja om du vill ha med det. Rör först om äggen så de blandas med hjälp av en gaffel och tar du i lite av mjölet. Ta i lite åt gången från kanterna i gropen, detta görs för att undvika stora klumpar av mjöl i degen. Det är viktigt att detta steget får ta tid och man måste arbeta in mjölet långsamt i äggröran. När du märker att degen börjar bli tjockare kan du istället arbeta med händerna istället.
Den färdiga pastadegen ska vara smidig och jämn men inte så kladdig att det blir rester kvar på fingrarna. Använd inte mer mjöl än vad som behövs, beroende på storleken på äggen kan mängden mjöl variera så testa dig fram. Räkna med att knåda degen mellan 7-10 minuter, sätt en timer så du knådar degen tillräckligt.

Platta ihop degen till en boll, lägg den i plastfolie och förvara den i kylen i cirka 60 minuter, degen blir då mjukare och enklare att arbeta med.

Jag gjorde tagliatelle/papardelle av degen till dagens pasta, fler olika pastasorter presenteras på i länken till Taysta.
Kavla ut degen till en tunn rektangel (cirka 1 mm i tjocklek), skär sedan rektangeln i 4 avlånga bitar och pudra bitarna med mjöl.
Rulla ihop de avlånga bitarna och använde en degspade och skär ut cirka 1-2 cm tjocka bitar. Rulla ut bitarna, skrynkla ihop de lite lätt och strö lite mjöl över. Låt de torka på bänken medans du fortsätter på samma sätt med resten av degen.

Koka pastan i 2-3 minuter i välsaltat vatten.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift