När priserna på bröd fortsätter stiga har jag börjat baka bröd igen, ett tag bakade jag bröd minst en gång i veckan men de senaste året har det inte blivit av. Det finns redan en version av skogaholmslimpa i registret men jag hörde från kompisar som testat detta receptet och tänket att jag med borde testa det. Den stora skillnaden mellan de två recepten är att det förra görs på vatten och mjölet är till ⅔ är vetemjöl och det nya görs på mjölk och lika delar vetemjöl och rågsikt. Detta nya recept kommer från Lindas Bak- & matskola och resultatet blev ett väldigt fluffigt och välsmakande bröd. Denna skogaholmslimpa kommer jag att baka igen och nästa gång tänkte jag prova det på kall degvätska för att se om det blir någon skillnad. Jag gjorde en liten ändring, saltet hällde jag i sist för att inte störa jäsningen.
Ekonomiskt då, lönar det sig? Dagspriset på en sirapslimpa (köper Pågenlimpa numera men i stort samma sorts bröd) är 41:95 per limpa, ingredienserna till två bröd med detta recept blev 36,23. Så ja det lönar sig verkligen att baka eget bröd, både ekonomiskt och du vet exakt vad brödet innehåller.

50 gram jäst
7 dl vatten eller mjölk, fingervarmt (vatten ger segt inkråm, mjölk mjukt)
2 tsk salt
100 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl ljus sirap (mörk funkar också)
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, sirap och rågsikt och blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Häll i saltet och knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.

Dela degen i två delar, forma båda degbitarna till limpor. Lägg dem i varsin limpform klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 180 °. 

Grädda limporna längst ner i ugnen i cirka 50 minuter, kolla med termometer att brödet är mellan 96 och 98°.
Ta upp dem ur formarna för att svalna.