Detta blev ett prov av en rätt jag har hade tänkt laga till en söndagsmiddag framöver, familjen älskar kyckling och jag gillar när det är rätter som sköter sig själv i ugnen utan tillsyn. Vi hade alla ingredienserna hemma men till middag blev det istället biffar på viltfärs så denna rätt provlagades nu på kvällen och blir matlådor i veckan. Doften som spred sig här hemma när rätten gick in i ugnen var obeskrivlig och när jag delade upp kycklingen smakade jag på den och den var verkligen perfekt i smak. Grönsakerna som har fått både en fin stekyta och smaker från kycklingen var även de underbara. Receptet kommer från Zeinas kitchen och detta kommer att lagas fler gånger.

1 stor kyckling (cirka 1 ½ kg)
Marinad till kycklingen
2 dl ketchup
1 msk soya
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk Garam masala
1 msk paprikapulver
1 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 dl apelsinsaft (från färsk apelsin)
3 msk citronsaft
1 msk torkad persilja

Grönsaksbädd
1 kg potatis, gärna färskpotatis
15 champinjoner
2 vitlökar, delade på mitten
10 steklökar, skalade
15 minimorötter (jag hade bara vanliga morötter som jag skar i stänger)
75 gram smör
3 msk olivolja
1 msk örtsalt (eller vanligt salt)
1 kruka färsk timjan eller rosmarin (går även bra med torkade örter)

Blanda alla ingredienser till marinaden och massera in den i kycklingen, låt ligga i kylen över natten.

Sätt ugnen på 175°, gör en bädd av morötter, champinjoner, potatis, steklök, vitlök, timjan eller rosmarin i en plåt med hög kant. Lägg smörklickar över grönsakerna och och ringla över olivolja. Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna och placera plåten mitt i ugnen och låt den sakta tillagas i cirka 2 timmar.