Jag brukar passa på när man kan köpa hel kyckling till bra pris, det var länge sedan nu men i veckan fanns det igen. Men vad gör man då med en hel kyckling, jag har testat lite olika saker och nu var det dags för en rätt som gick lite snabbare i ugnen. Söndagar för vår familj brukar vara en lugn dag men idag hade vi massvis att göra och då kändes det bra att göra mat som sköter sig nästan helt själv och som görs tillsammans. Receptet kommer denna gång från Tasteline där Monika Ahlberg har delat ett recept från hennes kokbok “Monikas vardagsmat“, jag valde bort såsen som står med i receptet då ingen i familjen är speciellt förtjust i fetaost och serverade en vanlig gräddsås istället dessutom använde jag bara potatis och morötter som tillbehör.

1 hel kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

½ dl soja
½ dl balsamvinäger
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor

10 potatisar
5 morötter

Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen tillsammans med marinaden i en plastpåse. Se till att marinaden tränger in överallt, låt marinera minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 °, lägg kycklingen i mitten av en långpanna dela löken i mindra bitar och placera den tillsammans med 2 vitlöksklyftor inne i kycklingen. Tillaga i cirka 30 minuter, under tiden klyftas potatis och morötter. Ta ut långpannan och lägg de skurna grönsakerna runtom kycklingen. Ringla över olivolja och blanda, salta och peppra.
Sätt in i ugnen och stek i ytterligare 30 minuter eller tills kycklingen är klar.