Hela familjen gillar rödbetor och förra veckan hittade vi en ny gårdsbutik som hade helt underbara rödbetor, jag har under veckan funderat på hur man skulle kunna använda de i matlagningen. Inte bara som del i ugnsrostade rotfrukter eller inlagda rödbetor, jag sökte runt ett tag och hittade hos Linnéas skafferi hasselbacksrödbetor som jag bara var tvungen att prova. Receptet var på potatis men inom parantes stod et (gärna några rödbetor också) och de blev helt underbart goda, jag testade idag med vanlig rödbeta och polkabeta

1kg potatis i ungefär samma storlek (här blev det då rödbetor istället)
cirka 50 gram smör
Flingsalt
Eventuellt smaksättning (i receptet fetaost, parmesan eller annat gott)

Sätt ugnen på 225°, skala rödbetorna, skär tunna skivor i de men inte helt igenom. Smöra en ugnsform i botten och placera sedan rödbetorna i forman. Hyvla smöret med en osthyvel eller potatisskalare och placera bitarna på rödbetorna och strö över lite flingsalt

Ugnsbaka rödbetorna i 45 minuter och servera de till något gott kött

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift