För att fira att våren kommit igång ordentligt och även en födelsedag gjordes en hallonpaj idag, receptet hittade jag på Angiesbakning. Kombinationen av syrliga hallon och söt maräng lockade och valet föll att testa den. Resultatet blev över förväntan och denna paj kommer att göras igen, näste gång blir det nog med en kombination av bär och till sommaren ska den testas med rabarber med.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 gram smör
1 ägg

Fyllning
5 dl hallon (färska eller frysta)
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl

Maräng
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker

Blanda ingredienserna till pajdegen antingen i en matberedare eller för hand till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, se till att hela formen täcks. Sätt formen i kylen i 30 minuter och sätt samtidigt ugnen på 225°.

Ta ut formen ur kylen och nagga den i botten. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, ta ut formen och låt pajskalet svala något. Sänk ugnstemperaturen till 175°

Blanda hallon, socker och potatismjöl ordentligt, mosa gärna hallonen lite. Häll i äggvitorna och sockret i en bunke och vispa länge, marängsmeten ska vara vit, glansig, toppig och ska inte släppa från formen när den hålls upp och ned. Häll i hallonblandningen i pajskalet och bred på marängen över, grädda mitt i ugnen tills marängen har fått fin färg och känns torr på ytan.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift