I kväll blir det köttfärsgratäng och till det tänkte jag att man kan ha brytbröd, receptet hittade jag på kit.se efter en sökning på Pinterest. Som vanligt valde jag att kalljäsa brödet och istället för att göra runda bullar som placeras i en långpanna tryckte jag ut hela degen och delade den i rutor med degskrapan. Resultatet blev ett saftigt gott vitt bröd som kommer bli jättebra till gratängen.

50 gram jäst
5 dl mjölk
1 msk strösocker
1 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll på mjölk, socker och salt och blanda allt till jästen lösts upp. Häll på mjölet och börja knåda degen med maskinen, dela smöret i kuber och häll i när degen har gått ihop. Knåda några minuter för att få bra glutentrådar i brödet. Täck över och låt degen jäsa till ungefär dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bord, lägg ett bakplåtspapper i botten på formen och pressa ut degen. Täck över med bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225° (varmluft 200°), pensla brödet med äggvita och strö över valfria fröer (jag gjorde rutor med sesamfrö och två olika färger av vallmofrö) och grädde i 15-17 minuter, tills brödet fått fin färg och provstickan är torr. Låt brödet svalna i en handduk.