Då var det födelsedag i familjen och tårta att baka, hela familjen här har lite svårt för ren smak av grädde och jag valde då att blanda grädden med Philadelphiaost för att bryta av smaken lite. Receptet på botten är som så många gånger förr när jag bakar tårta “3 lika” som finns beskriven här innan. När det kommer till tårtor letar jag mycket inspiration på Pinterest hur de ska dekoreras och hur man både får fina och välsmakande tårtor. Här blandade jag syrligheten från hallon med sötman i jordgubbar och vaniljkrämen som finns i ett mellanlager.

Tårtbotten enligt recept 3 lika

Fyllning
Vaniljkräm
Hallongrädde

Hallongrädde
2 dl grädde
125 gram hallon

Grädde och färskost att spackla med
5 dl grädde
200 gram färskost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Baka gärna tårtbotten en dag innan tårtan ska serveras enligt receptet, låt den svalna ordentligt och skär den sedan i tre lika höga delar. Blanda ihop vaniljkräm till bra konsistens, vispa grädden och mosa hallon som blandas i.
Jag brukar lägga den del av tårtbotten som var överst i formen som botten, sedan på med fyllningen (jag brukar ha vaniljkrämen längst ner), lägg på mitten delen och sedan hallongrädden innan toppen läggs på. Jag använder alltid den delen som varit längst ner mot botten av formen till toppen då den är den finaste och rakaste.

Vispa grädden hårt, blanda färskost, florsocker och vaniljsocker i en annan bunke och blanda sedan ner det i grädden. Spackla tårtan så den blir så jämn och fin som möjligt, jag brukar spritsa ut ränder på tårtkanten (från tårtfatet och upp till toppen) som jag sedan använder en tårtspatel och smetar ut till ett lagom tjockt lager. Den gräddblandning som skrapas av ska spacklas på toppen av tårtan.

Sätt tårtan i kylen i minst 12 timmar både för att spacklingen ska sätta sig och för att fyllningen ska sjunka in i botten ordentligt.

Ta fram tårtan och dekorera den ett par timmar innan den ska serveras och förvara den i kylen fram tills det är dags att äta tårta.


image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift