Till husmanskost som serveras med potatis är basen här hos nästan alltid brunsås eller gräddsås. Jag har en standard sås som jag gör för det mesta med god smak och som passar till det mesta. Basen är antingen buljong eller fond, jag gör den oftast på fond då jag inte kokar någon buljong just nu. Smaken kan variera något beroende på vilken fond man använder eller vilken sorts buljong, jag försöker hålla mig till kött- eller kalvbuljong/fond när jag gör denna såsen.

3 ½ dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk smör
2 msk vetemjöl
½ dl grädde
1 tsk soja
Salt och peppar

Blanda vatten och fond väl och smält sedan smöret i en kastrull. Häll i mjölet och vispa ut det i smöret. Häll på den utspädda fonden lite i taget och vispa hela tiden. Låt såsen koka på medelvärme i 5 minuter, häll sedan i soja och grädde. Smaksätt med salt, peppar och andra valfria kryddor.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift