Ibland gillar jag att utmana mig själv i mitt bakande och nu är jag skulle ha med fika till min praktik blev det ett ypperligt tillfälle. Att kunna baka fika till en mottagning där det finns allergi mot kiwi, laktos, gluten, nötter med flera. Det jag snabbt kom fram till var att kladdkaka borde kunna gå då ingen hade allergi mot ägg, receptet gick snabbt att leta fram och det jag valde kommer från arla.se.

150 gram laktosfritt smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl mandelmjöl (eller valfritt glutenfritt mjöl)
1 dl kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt

Sätt ugnen på 175°, smörj en springform och bröa den med samma mjöl som används i smeten. Smält smöret, rör ihop ägg och strösocker i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills kakan är torr på ytan men känns lit lös i mitten.

Låt den svalna och servera med vispgrädde.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift