I veckan såg jag ett Youtube-klipp på ett bröd som kallades Wool roll bread som såg väldigt lockande ut. Receptet översatte jag och gjorde lite ändringar för att det skulle bli lite lättare att baka. jag valde att baka det på färsk jäst istället för snabbjäst och jag valde att baka det på kall degvätska istället för fingervarm. Brödet ska göras i en springform på cirka 18 cm i diameter men det har jag ingen utan använde min vanliga på 24 cm. Effekten blir inte riktigt lika bra som i filmen på Youtube, så jag kanske ska testa baka om den med dubbel sats eller det räcker kanske med 1 ½ sats.

80 ml mjölk
12,5 gram färsk jäst
300 gram vetemjöl special
5 gram salt
30 gram strösocker
1 ägg
1dl vispgrädde

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om så jästen löser sig med mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och häll i de under omrörning, häll i grädden och sist ägget. Arbeta degen i maskin tills degen är smidig och släpper helt från bunken. Ta upp degen och spänn den genom att göra den till en boll, lägg tillbaka den i bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfolie.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och platta till den lite, skär ut 5-6 jämnstora degbitar som drivs till bollar. Låt de jäsa under plastfolie i cirka 15 minuter. Passa på att smöra formen och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.

Kavla ut bollarna till långsmala plattor som fransas i ena änden (se bilder nedan).

Rulla ihop degbiten så fransarna kommer ytterst, jämna till kanterna och placera de runt ytterväggen på springformen. När sista biten är lagd ska brödet jäsa till dubbel storlek, sätt ugnen på 170° i god tid så den hinner upp i värmen ordentligt, pensla brödet med mjölk och grädda det i mitten i 17-20 minuter, kolla innertemperaturen (96-98°) för att se att det är färdigt.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift